System Kształcenia Praktycznego WSPiA to
efekt ciągłego rozwijania i unowocześniania programu studiów, tak by
odpowiadał on potrzebom studentów, a także wymogom rynku pracy i
pracodawców.
System ten realizowany będzie aż na pięciu ścieżkach kształcenia, co jest nowatorskie w skali kraju!
Ścieżki kształcenia:
I. Ścieżka - praktyki zawodowe i konwersatoria.
Studenci odbywać będą praktyki zawodowe w instytucjach
i podmiotach gospodarczych związanych ze studiowanym kierunkiem oraz
wybraną specjalnością studiów. Oprócz zajęć praktycznych studenci
uczestniczyć będą w konwersatoriach, które poprowadzą opiekunowie z instytucji i
podmiotów gospodarczych przyjmujących studentów na praktykę.
II. Ścieżka - praktyczne formy i treści zajęć dydaktycznych. W ramach ścieżki odbywać się będą wykłady, ćwiczenia i zajęcia praktyczne.
III. Ścieżka - praktyki dyplomowe i seminaria dyplomowe. W ramach tej ścieżki studenci będą zbierać materiał empiryczny pomocny w przygotowaniu prac licencjackich i magisterskich.
IV. Ścieżka - staże zawodowe. Uczelnia w ramach tej ścieżki będzie starała się umożliwić
aktywnym studentom odbywanie staży w podmiotach gospodarczych i
instytucjach współpracujących z WSPiA.
V. Ścieżka - alternatywne formy kształcenia. Studenci będą mogli zdobywać doświadczenie m.in.
poprzez działalność w kołach naukowych, udział w konferencjach
naukowych, aktywny udział w Dniu Prawnika, Dniu Nowoczesnej
Administracji i Podkarpackim Młodzieżowym Święcie Bezpieczeństwa
Wewnętrznego.
Pierwsze trzy ścieżki są obowiązkowe dla wszystkich studentów, natomiast ścieżki czwarta i piąta są fakultatywne.
Efektem powyższych zmian jest to, że każdy student od roku akademickiego 2013/2014 studiować będzie na podstawie indywidualnego programu
kształcenia praktycznego, którego realizacja rozpocznie się od II
semestru. Studenci otrzymają odrębne indeksy kształcenia praktycznego.
Wpisywane w nich będą wszystkie zajęcia praktyczne i zdobyte
kwalifikacje.
Studenci kończący WSPiA otrzymają również odrębny dyplom ukończenia Kształcenia Praktycznego.
Szczegóły pod linkiem.